Het ‘goet Ten Vene’ – Landgoed Hackforts Veenhuis

Via een lange en statige oprijlaan, die stamt uit de 18e eeuw, zullen we op donderdag 20 juni aankomen bij het fraaie landgoed “Hackforts Veenhuis” gelegen in een prachtig parklandschap. Hier krijgen de deelnemers de kans om hun vaardigheid, bekwaamheid en strategisch inzicht te tonen in het maken van een birdie, oftewel het slaan van je golfbal in de hole met één slag minder dan par. Het maken van een birdie symboliseert expertise en beheersing van het spel en geeft enthousiaste golfers een euforisch gevoel.

De term “birdie” is Amerikaans slang voor ‘bird’, wat ‘uitstekend’ betekent. Deze term werd voor het eerst gebruikt in de golfsport in de late 19e eeuw om een uitstekende prestatie of een score van één onder par te beschrijven.

Bekijk de video hieronder voor een sfeerimpressie van het bijzondere landgoed.

Hackforts Veenhuis

(Ten Vene, Veenhuis) ‘Het goet Ten Vene’ werd voor het eerst in 1298 genoemd; in 1385 in de Stichtse leenregisters. Het heeft een lange geschiedenis als Overijssels leengoed op Gelderse bodem. Het huis dat eind 16e eeuw werd gebouwd voor Mechteld van Twickelo en Johan Hackfort zal nauwelijk s een verdedigbaar karakter hebben gehad.

De familie Hackfort zou tot mid 18e eeuw eigenaar blijven. In de volgende eeuwen waren diverse families bezitters van het Hackforts Veenhuis. In 1858 werd het voorste gedeelte van het huis vervangen door nieuwbouw. In 1932 kwam het landgoed in eigendom van mevrouw A. Schröder, weduwe van H.J.D. Ankersmit, fabrikant. Zij liet door Deventer architect J.D. Postma een ingrijpende verbouwing in historische stijl doorvoeren. In 1983 werd het in gebruik genomen als districtshuis voor het nieuw gevormde waterschap Oost-Veluwe. Deze functie behield het tot 1997. Thans is het in particulier eigendom. Het Hackforts Veenhuis wordt omgeven door een parklandschap. De 18e-eeuwse oprijlaan resteert.

Dit item delen: